Vraag & Antwoord

VRAGEN & ANTWOORDEN


V. Hoe kan ik een fotosessie boeken?

Fotosessies kan je enkel boeken via mail. Je bezorgt me hierbij de soort shoot die je graag wil, jullie namen, leeftijden, woonplaats en telefoonnummer.V. Wat met foto’s delen en internet enzo?

Foto’s en video’s gemaakt door Klaartje Hallet Fotografie kunnen ten allen tijde gepubliceerd worden op het internet. Indien je dit liever niet wil, geef even een seintje via mail. (info@klaartjehallet.com)

Zelf mag je die foto’s en video’s op het internet plaatsen en delen, graag zelfs. Wel altijd mèt vermelding/tag van Klaartje Hallet Photography.

Een fotoreportage van Klaartje Hallet Fotografie wordt beschouwd als een artistiek werk, en is daarbij onderhevig aan auteursrechten. De foto's blijven eigendom van de fotograaf. Je hebt als klant het recht om de foto's te printen en te publiceren voor persoonlijke doeleinden. Indien je de foto's gebruikt voor commerciële doeleinden zonder gepaste vergoeding voor de fotograaf, zullen gerechtelijke stappen ondernomen worden.V. Ik wil de sessie annuleren / ik ben de afspraak vergeten, wat nu?

Een sessie kan geannuleerd worden ten laatste 2 weken voor de afspraak.
Als je pas daarna annuleert, reken ik in de meeste gevallen een annulatiekost aan van 50€ tot 200€. De dag zelf of de dag voordien annuleren of de afspraak vergeten betekent de volle prijs betalen.
Ziek zijn is overmacht, dus als een sessie wegvalt door ziekte heb ik graag dat je me meteen op de hoogte brengt als je ziek valt de dag voor of enkele dagen voor een sessie. Dan heb ik nog de kans om het vrije plekje op te vullen. Kan je de dag zelf door ziekte niet aanwezig zijn, dan vraag ik je toch een annulatiekost van €50.


V. Wat is de levertermijn?

Ik probeer de foto’s gemiddeld na twee tot drie weken klaar te hebben. 
Heb je de foto's voor een bepaalde gelegenheid nodig, laat dit dan weten bij boeking. Fotodingetjes hebben elk hun eigen levertermijn. Vraag dit zeker na voor je bestelt, zodat ik kan bevestigen of je eventuele deadlines gehaald kunnen worden.


V. Waarom krijgen wij onze foto's niet meteen na de sessie?

Het fotograferen zelf is maar een deel van het werk. Na de sessie (en nadat de fotosessie betaald is) ga ik met jullie foto's aan de slag. Alle beelden bekijken, de beste uitzoeken en ze dan één voor één bewerken zodat elk beeld voldoet aan mijn  stijl en normen. Dit is een artistiek proces en omdat het aantal geselecteerde foto's kan variëren, duurt dit soms wat langer.


V. Kunnen wij de niet geselecteerde beelden krijgen? Kunnen wij de onbewerkte versies krijgen? Krijgen wij RAW bestanden?

De raw bestanden bestaan enkel uit ruwe informatie, en zijn dus nog maar de helft van het resultaat. Een raw bestand is eigenlijk net als het materiaal van een kunstenaar, de tools waar hij mee aan de slag gaat. Als fotograaf gebruiken wij deze ‘tools’ om een foto te creëren in onze eigen persoonlijke stijl.
De foto's in raw formaat zijn dus onbruikbaar voor leken, omdat ze nog moeten bewerkt worden.  Als we die foto's dus zouden meegeven aan klanten, lopen we het risico dat enerzijds de foto's onbewerkt de wereld ingestuurd worden, en anderzijds dat ze bewerkt worden op een manier die niet past bij onze stijl. Aangezien we als fotograaf steeds het auteursrecht behouden over ons werk, zou dit bovendien een inbreuk op onze rechten zijn.


V. Kan ik mijn foto's zelf afdrukken?

Standaard zitten er in een fotosessie digitale webbeelden. Deze zijn niet geschikt om af te drukken.
Je kan ervoor kiezen om bij Klaartje Hallet Fotografie afdrukken of andere fotodingetjes te laten maken of je kan tegen een meerprijs alle foto’s van je sessie aankopen in hoge resolutie. Die hoge resolutie bestanden zijn groot genoeg om zelf af te drukken of te laten afdrukken. Hou er wel rekening mee dat veel goedkopere labo's de foto's zelf nog bewerken, dat heeft vaak als gevolg dat de kwaliteit verschilt en ook dat het typische karakter van de foto's verloren gaat.V. Kan ik later ook nog bestellingen plaatsen?

Dat kan zeker, jullie foto's blijven bewaard in onze archieven.

Als je online galerij niet meer online staat, geef je maar een seintje, dan activeer ik ze opnieuw.V. Ik heb een sessie op een buitenlocatie geboekt en het regent, wat nu?

Bij zwaar regenweer stellen we de sessie uit, zorg dat ik zeker jullie telefoonnummer heb om hierover afspraken te kunnen maken. Omdat het weer in ons landje erg onvoorspelbaar kan zijn, wacht ik graag tot enkele uren voor de sessie. Zolang het droog blijft, kan de sessie doorgaan, de zon hoeft niet te schijnen.V. Hoe zit het met aansprakelijkheid?

De fotograaf kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor lichamelijke dan wel materiële schade veroorzaakt door vallen, uitglijden etc. van de wederpartij tijdens de fotosessie. De fotograaf kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor het verlies en/of beschadiging van eigendommen van de wederpartij vóór, tijdens of ná de fotosessie.